Over kindercoaching

Wat is kindercoaching?

Kindercoaching is een laagdrempelige vorm van begeleiding voor kinderen die in een lastige situatie zitten. Tijdens het coachingsproces maakt de coach samen met het kind het ‘probleem’ inzichtelijk, waardoor het kind zelf een heldere kijk krijgt op zijn of haar situatie. Het kind wordt door de coach gestimuleerd zelf zijn doel te bepalen en zelf op zoek te gaan naar oplossingen en hulpbronnen. Kindercoaching kenmerkt zich door de oplossingsgerichte en positieve aanpak, creatieve coachingsvormen en eenvoudige interventies.

Waarom kindercoaching?

Niet ieder kind heeft een coach nodig. De meeste kinderen kunnen het heel goed af zonder coach en mét hun ouders. Maar soms belandt een kind in een situatie waarbij de ouders het ook even niet meer weten en het ze niet lukt om de situatie te verbeteren. Een scheiding of sterfgeval, bijvoorbeeld, problemen in de klas of problemen vanuit het kind zelf, zoals angsten, boosheid of onzekerheid. Hulp van een ervaren kindercoach kan dan uitkomst bieden. Een coach kan kinderen helpen hun eigen kracht weer te hervinden, leren om te gaan met bepaalde emoties en regie te nemen over hun eigen gedrag.

Voor wie is kindercoaching bedoeld?

Coaching kan heel helpend zijn voor kinderen die (door een gebeurtenis) even uit balans zijn geraakt. Bijvoorbeeld kinderen met faalangst, boosheid, verdriet, schaamte of een bepaalde angst. Ook kinderen die zich gepest voelen of worden gepest of kinderen van wie de ouders gaan scheiden of zijn gescheiden kunnen baat hebben bij een coach. Goed om te weten: een kindercoach wordt ingezet bij ‘lichte’ problematiek die binnen ongeveer vijf sessies en met simpele interventies te verhelpen is. Voor kinderen met zwaardere problematiek en specifieke stoornissen wordt aangeraden specialistische hulp te zoeken.

Hoe coach je een kind?

Er is geen kant-en-klaar recept voor het coachen van een kind. Ieder kind is anders en heeft eigen vragen en behoeften. Coaching is dus maatwerk. Maar er zijn wel een paar uitgangspunten voor de coaching van Fris Kindercoaching:

  • De sessies zijn kort (maximaal een uur).
  • Bij het coachen van de kinderen wordt interactief gewerkt met spel en creativiteit.
  • De coaching vindt in de meeste gevallen één op één plaats: de coach met het kind.
  • Tijdens het coachingstraject heeft het kind voornamelijk zelf de regie. Wat wil het leren? Welk doel wil het kind bereiken?
  • Een coachingstraject bestaat uit ongeveer 5 sessies.

Belangrijk om te weten: een kind weer op weg helpen hoeft niet altijd heel erg ingewikkeld te zijn. Soms zijn er maar heel kleine veranderingen nodig om een kind beter tot z’n recht te laten komen.